Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya

 Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya


Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya | Surah Luqman | 12 | 13| 14 | 16 | 17 | 18 | 19 | 22 | 24 | 26 | 31 | 33 | Islam Malaysia |

Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya

A. Pengenalan Luqman Al Hakim

Dalam Al-Qur'an, memang ada pelbagai petunjuk yang Allah berikan dari segi tauhid sehinggalah kepada nasihat. Dalam isi Al-Qur'an juga mengisahkan tentang Luqman Al Hakim, yang memberi nasihat yang amat bermakna kepada anaknya. Siapa sebenarnya Luqman ini? Menurut Jalaluddin al-Suyuṭi dalam kitab al-Durrul Manṡur, Luqman merupakan seorang hamba sahaya yang datang dari Habsy Najr. Walaupun dia seorang tukang kayu, dia mempunyai ciri-ciri fizikal yang unik dan pandai berbicara.

B. Keistimewaan Nasihat Luqman

Dalam isi Al-Qur'an yang memancarkan berkat, kisah Luqman memberi warna tersendiri dengan nasihat-nasihatnya. Ini menjadikan Luqman sebagai teladan yang tidak hanya dikenang dalam Al-Qur'an, malahan mengilhami kehidupan seharian. Nasihat-nasihat ini bukan sekadar pesan kosong, tetapi memiliki makna mendalam, yang mengingatkan akan keperluan memberi nasihat kepada sesama untuk membawa kesedaran dan pemahaman.

C. 12 Nasihat Berharga dari Luqman

1. Bersyukur kepada Allah (Luqman: 12)

Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu)". Dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.

2. Jangan mempersekutukan Allah (Luqman: 13)

Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:" Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar".

3. Berbakti kepada Ibu Bapa (Luqman: 14).

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

4. Berbuat baik (Luqman: 16)

(Luqman menasihati anaknya dengan berkata): "Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau yang buruk) sekalipun seberat bijih sawi, serta ia tersembunyi di dalam batu besar atau di langit atau pun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya); kerana sesungguhnya Allah Maha Halus pengetahuanNya; lagi Amat Meliputi akan segala yang tersembunyi.

5. Jaga solat (Luqman: 17)

"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.

6. Jangan sombong (Luqman: 18)

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.

7. Bersikap lembut (Luqman: 19)

"Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai".

8. Sentiasa berbuat baik (Luqman: 22)

Dan sesiapa yang berserah diri bulat-bulat kepada Allah (dengan ikhlas) sedang ia berusaha mengerjakan kebaikan, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh dan (ingatlah) kepada Allah jualah kesudahan segala urusan.

9. Bersyukur dengan nikmat (Luqman: 24)

Kami akan berikan mereka menikmati kesenangan bagi sementara (di dunia), kemudian Kami akan memaksa mereka (dengan menyeretnya) ke dalam azab yang amat berat.

10. Sentiasa beribadah kepada Allah (Luqman: 26)

Allah jua yang memiliki segala yang ada di langit dan di bumi; sesungguhnya Allah Dia lah jua yang Maha Kaya, lagi sentiasa Terpuji.

11. Bersabar dan bersyukur (Luqman: 31)

Tidakkah engkau memerhatikan bahawasanya kapal-kapal belayar di laut dengan nikmat Kurnia Allah, untuk diperlihatkan kepada kamu sebahagian dari tanda-tanda kemurahanNya? Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan dan bukti (untuk berfikir) bagi tiap-tiap (mukmin) yang tetap teguh pendiriannya, lagi sentiasa bersyukur.

12. Melaksanakan perintah dan menjauhi larangan Allah (Luqman: 33)

Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu, dan takutilah akan hari (akhirat) yang padanya seseorang ibu atau bapa tidak dapat melepaskan anaknya dari azab dosanya, dan seorang anak pula tidak dapat melepaskan ibu atau bapanya dari azab dosa masing-masing sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, maka janganlah kamu diperdayakan oleh kehidupan dunia, dan jangan pula kamu diperdayakan oleh bisikan dan ajakan Syaitan yang menyebabkan kamu berani melanggar perintah Allah.

Teladan dari Nasihat Luqman

Kisah Luqman dan nasihat-nasihatnya dalam Al-Qur'an menjadi panduan yang berharga bagi kita. Nasihat-nasihat ini mengajarkan nilai-nilai bersyukur, berbakti kepada orangtua, patuh pada perintah dan menjauhi larangan Allah, serta membangun sifat rendah hati dan kepedulian. Luqman menunjukkan bahawa ajaran ini tidak hanya berlaku dalam ibadah, tetapi juga dalam tindakan sehari-hari. Semoga kita dapat mengambil teladan dari nasihat-nasihat Luqman untuk membentuk karakter yang kukuh dan menjalani kehidupan dengan makna yang mendalam.

close