Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ayat Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha 2024

ISLAMMALAYSIA.COM - Artikel ini mengandungi ayat-ayat ucapan Hari Raya Aidiladha yang menyentuh hati dan bermakna. Ucapan ini merangkumi pelbagai bahasa seperti Bahasa Arab, Bahasa Inggeris, dan Bahasa Melayu, yang sesuai untuk dikirimkan kepada keluarga, sahabat, dan kenalan.

Ucapan-ucapan ini boleh dikongsi di pelbagai platform media sosial atau dihantar secara peribadi. Setiap ucapan dipilih dengan teliti untuk menyampaikan rasa syukur, kegembiraan, dan harapan di hari yang penuh berkah ini.

Semoga ucapan-ucapan ini dapat mempererat silaturahmi dan membawa kehangatan Aidiladha kepada semua yang menerimanya.

A. Ayat Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha 2024 Bahasa Arab

 1. عيد أضحى مبارك، تقبل الله منا ومنكم صالح الأعمال. (Eid Adha Mubarak, Taqabbalallahu Minna Wa Minkum Salihal A'maal) Artinya: Selamat Hari Raya Aidiladha, semoga Allah menerima amalan-amalan baik dari kami dan dari kalian.

 2. عيدكم مبارك، أعاده الله عليكم بالخير واليمن والبركات. (Eidukum Mubarak, A'adahullahu 'Alaikum Bil Khairi Wal Yamni Wal Barakaat) Artinya: Selamat Hari Raya untuk kalian, semoga Allah mengembalikannya kepada kalian dengan kebaikan, keberuntungan, dan keberkahan.

 3. تقبل الله طاعتكم، وأتم بالعيد فرحتكم. (Taqabbalallahu Ta'atukum, Wa Attam Bil Eid Farhatakum) Artinya: Semoga Allah menerima ketaatan kalian, dan menyempurnakan kegembiraan kalian di hari raya.

 4. أضحى مبارك، نسأل الله أن يجعلنا وإياكم من الفائزين برضاه وجنته. (Adha Mubarak, Nas'alullahu An Yaj'alana Wa Iyyakum Minal Faa'iziina Bi Ridhwaanihi Wa Jannatihi) Artinya: Selamat Hari Raya Aidiladha, semoga Allah menjadikan kita dan kalian termasuk orang-orang yang meraih ridha dan surga-Nya.

 5. عيد سعيد وكل عام وأنتم بخير. (Eid Saeed Wa Kullu 'Aam Wa Antum Bikhair) Artinya: Selamat hari raya dan semoga setiap tahun kalian dalam keadaan baik.

 6. أضحى مبارك، جعلنا الله وإياكم من المقبولين. (Adha Mubarak, Ja'alanallahu Wa Iyyakum Minal Maqbuleen) Artinya: Selamat Hari Raya Aidiladha, semoga Allah menjadikan kita dan kalian termasuk orang-orang yang diterima amalannya.

 7. تقبل الله منا ومنكم، وجعلنا من عتقائه من النار. (Taqabbalallahu Minna Wa Minkum, Wa Ja'alana Min 'Utaqaa'ihi Minan Naar) Artinya: Semoga Allah menerima (amalan) dari kami dan dari kalian, dan menjadikan kita termasuk orang-orang yang dibebaskan dari neraka.

 8. أضحى مبارك، أعاده الله عليكم بالصحة والعافية. (Adha Mubarak, A'adahullahu 'Alaikum Bis Sihhati Wal 'Aafiyah) Artinya: Selamat Hari Raya Aidiladha, semoga Allah mengembalikannya kepada kalian dengan kesehatan dan kesejahteraan.

 9. عيدكم مبارك، وجعل الله أيامكم كلها أفراح. (Eidukum Mubarak, Wa Ja'alallahu Ayyamukum Kulluha Afrah) Artinya: Selamat Hari Raya untuk kalian, dan semoga Allah menjadikan hari-hari kalian penuh kegembiraan.

 10. أضحى مبارك، أسأل الله أن يتقبل منا ومنكم صالح الأعمال وأن يغفر لنا ولكم. (Adha Mubarak, As'alullaha An Yataqabbal Minna Wa Minkum Salihal A'maal Wa An Yaghfira Lana Wa Lakum) Artinya: Selamat Hari Raya Aidiladha, aku memohon kepada Allah agar menerima amalan-amalan baik dari kami dan dari kalian, serta mengampuni dosa-dosa kami dan kalian.

B. Ayat Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha 2024 Bahasa Inggeris

 1. Eid al-Adha Mubarak! May this blessed occasion fill your life with happiness, your heart with love, your soul with spirituality, and your mind with wisdom.

 2. Wishing you a joyous Eid al-Adha! May the divine blessings of Allah bring you hope, faith, and joy on this day and forever.

 3. Eid Mubarak! May Allah accept your sacrifice and grant you forgiveness.

 4. Happy Eid al-Adha! May this special day bring peace and happiness to everyone.

 5. May Allah accept your prayers and good deeds.

 6. On this Eid al-Adha, let's pray for forgiveness, peace, and guidance from Allah.

 7. Eid al-Adha Mubarak! May Allah's blessings be with you today and always.

 8. May the spirit of Eid al-Adha stay in our hearts and illuminate our souls.

 9. Wishing you a happy and prosperous Eid al-Adha!

 10. May the teachings of Eid al-Adha guide us on the path of righteousness and bring us closer to Allah.

C. Ayat Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha 2024 Bahasa Melayu

 1. Selamat Hari Raya Aidiladha! Semoga Aidiladha ini membawa seribu rahmat dan keberkatan buat kita semua, serta mengeratkan silaturahim antara kita.

 2. Salam Aidiladha buat seluruh umat Islam. Semoga ibadah korban kita diterima Allah SWT, dan semoga kita semua sentiasa dalam lindungan-Nya.

 3. Selamat Hari Raya Haji, maaf zahir dan batin. Semoga Aidiladha kali ini lebih bermakna daripada sebelumnya.

 4. Semoga Allah SWT menerima segala amal ibadah dan pengorbanan kita di hari yang mulia ini. Selamat Hari Raya Aidiladha!

 5. Selamat menyambut Aidiladha. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati dan memberkati kita semua.

 6. Selamat Hari Raya Korban. Semoga kita semua sentiasa dilimpahi rahmat, hidayah, dan kasih sayang Allah SWT.

 7. Salam Aidiladha buat seluruh keluarga dan sahabat handai. Semoga Aidiladha ini membawa kebahagiaan, kesihatan, dan kejayaan buat kita semua.

 8. Selamat Hari Raya Haji, mohon maaf atas segala kesilapan. Semoga kita semua sentiasa dalam ampunan dan rahmat Allah SWT.

 9. Di kesempatan yang mulia ini, saya ingin memohon maaf atas segala khilaf dan salah. Selamat Hari Raya Aidiladha.

 10. Semoga Aidiladha ini menjadi titik tolak untuk kita menjadi insan yang lebih baik, lebih taat, dan lebih dekat kepada Allah SWT.

Penutup

Semoga ucapan-ucapan di atas dapat menambahkan keceriaan dan keberkatan Hari Raya Aidiladha. Selamat Hari Raya Aidiladha!

close